Un medic irlandez de top susţine că irlandezii sunt de acord cu prelungirea restricţiilor

417
Dr Tony Holohan, Chief Medical Officer at the Department of Health (Image: Colin Keegan/Collins Agency)

Irlandezii susțin extinderea blocajului, a spus astăzi dr. Tony Holohan, care a vorbit înaintea unei ședințe cruciale a cabinetului reunit să discute despre planul de ridicare a restricțiilor.

Taoiseach Leo Varadkar va prezenta acest plan de redeschidere a ţării, în această după-amiază. Ultimele cifre arată că alte 43 de persoane au murit din cauza virusului, fiind acum 1.232 de decese, inclusiv 735 înregistrate în casele de îngrijire a vârstnicilor. Irlanda are, în prezent, 20.253 de persoane infectate, cu 359 de cazuri noi.

Directorul medical, dr. Tony Holohan, a declarat: „Trebuie să coborâm la nivelul minim. Numărul cazurilor este încă mare. Vrem să ne aflăm în situația în care, odată ridicate restricţiile, să nu fim nevoiţi să le reintroducem. Asta vrem să evităm acum, dacă facem un pas, să îl facem înainte.”

El a adăugat: „Informațiile sondajului de piață, pe care le adunăm, ne spun că populația, în general, este preocupată de reducerea restricțiilor prea curând, prea devreme. Deși există o cerere puternică din partea anumitor sectoare să le relaxăm, populația este preocupată să facem acest lucru într-un mod atent și treptat, iar noi vom ţine cont de acest aspect.”

Profesorul Philip Nolan a avertizat că un studiu efectuat pe cinci zile, în luna martie, a arătat cât de repede se poate răspândi virusul,, dacă situaţia nu este sub control. El a afirmat că măsurile luate au oprit această propagare.

În perioada 22-28 martie, numărul cazurilor noi a crescut de la 150 la 600 pe zi, numărul celor spitalizaţi, de la 170 la 400, în timp ce pacienţii din Terapie Intensivă au crescut de la 50 la 80.

Aceste cifre i-au convins pe guvernanţi că trebuie impuse restricţii, lucru care s-a întâmplat pe 27 martie.

„Oamenii trebuie să fie foarte precauți cu privire la modul în care își desfășoară activităţile zilnice. Vor fi precauți. Trebuie să găsim un mod diferit de a trăi.”, a spus Nolan.

Profesorul Nolan a explicat că analiza nu îi permite să spună când cifrele vor fi suficient de scăzute pentru ca NPHET să recomande relaxarea restricțiilor, dar a adăugat că va fi necesar ca acestea să înceapă să scadă şi să îşi menţină trendul într-un ritm alert.

Din 29 februarie şi până acum, au fost spitalizate 2.706 de persoane.

Comentarii