Temperaturile scăzute de pe timpul iernii ar putea închide școlile irlandeze, se tem sindicatele din învățământ

1748
Image: Christian Kane/Focus Images

Sindicatele din învățământul irlandez avertizează că nu pot „continua să le spună copiilor să poarte haine și eșarfe” pentru a nu le fi frig pe durata cursurilor, atâta timp cât ferestrele din școli trebuie să rămână deschise din cauza riscului Covid-19.

Situația urmează să escaladeze, spun acestea, deoarece temperaturile vor scădea în următoarele săptămâni.

Departamentul Educației continuă totuși să sfătuiască profesorii să păstreze aerisirea sălilor de clasă prin deschiderea ferestrelor.

Kieran Christie, șeful Asociației profesorilor secundari din Irlanda, a avertizat: „Școlile vor fi închise pentru că va fi prea frig”.

Și secretarul general al TUI, Michael Gillespie, a adăugat: „Nu are prea mult rost să ne protejăm de Covid dacă vom ajunge cu toții să facem pneumonie în ianuarie”.

Ultima dată am avut o iarnă friguroasă, mii de școli au fost închise, iar transportul public a fost oprit. De data aceasta sindicatele didactice avertizează că, fără alte resurse, ordinul de menținere a ferestrelor deschise pentru ventilație va face imposibilă continuarea cursurilor atunci când îngheață afară.

Dacă se întâmplă acest lucru, Christie a spus că nu vor avea de ales decât să închidă porțile școlilor.

El a declarat Comitetului pentru Educație din Oireachtas: „Profesorii și elevii sunt nevoiți să îmbrace mai multe straturi de haine, în multe cazuri … Dacă temperaturile vor scădea drastic, așa cum s-a întâmplat acum câțiva ani, școlile vor fi închise pentru că va fi prea frig”.

Donnachadh O Laoghaire, de la Sinn Fein, solicită autorităților să transmită ce soluții ar trebui să ia școlile și personalul pentru ca elevii și profesorii să nu sufere din cauza frigului dacă se vor menține ferestrele deschise peste iarnă.

El a spus: „Multe școli mai vechi nu au opțiuni când vine vorba de ventilație decât de a deschide ușile și ferestrele.

„Am văzut multe rapoarte despre elevi cărora le era frig în sălile lor de clasă și despre profesori care au fost nevoiți să aducă sticle cu apă fierbinte pentru a se încălzi în timp ce predau”.

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii