Restricțiile impuse în pandemia au afectat democrația. Irlanda, printre țările cu cele mai lungi lockdown-uri

438

Restricţiile impuse pentru a încetini răspândirea pandemiei de coronavirus au reprezentat ceea ce Consiliul Europei descrie într-un nou raport drept un „regres al democraţiei” pe întregul continent, relatează DPA.

Potrivit secretarului general Marija Pejcinovic Buric, chiar „acţiunile legitime” ale guvernelor pentru a face faţă virusului au redus libertăţile „în moduri care ar fi inacceptabile în vremuri normale”.

Cei 47 de membri ai Consiliului, printre care se numără şi unele dintre ţările cel mai greu lovite de pandemie, au intrat şi ieşit din lockdown-uri cu durată şi severitate diferite începând din martie 2020.

Unul dintre cele lungi lockdown-uri a fost al treilea din Irlanda, impus la sfârşitul lunii decembrie şi terminat abia luni, deşi multe restricţii rămân în vigoare, precum interzicerea redeschiderii restaurantelor.

Consiliul susţine că „restricţiile şi măsurile legate de COVID nu trebuie numai să fie necesare şi proporţionale, dar şi limitate ca durată”.

Astfel de restricţii, potrivit Consiliului, sunt permise numai dacă sunt „legale, proporţionale cu necesitatea de a proteja sănătatea şi siguranţa publică şi nediscriminatorii”.

Pe lângă menţionarea restrângerilor „excepţionale” asupra libertăţilor, precum libertatea de întrunire, Consiliul avertizează că femeile sunt mai vulnerabile la violenţa domestică, că atacurile împotriva migranţilor s-au înmulţit şi că independenţa judiciară nu a fost garantată „în unele ţări”.

Cu toate acestea, pandemia a provocat de asemenea „un val de cenzură”, potrivit Consiliului, cu critici ai restricţiilor „suferind represalii” şi „fiind reduşi la tăcere”.

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii