Irlanda, cunoscută odată ca o țară cu rădăcini foarte bine înfipte în dogma catolică, a ajuns să-și demoleze, rând pe rând bisericile. Republica se schimbă, iar tinerele generații care vin par să facă parte din ce în ce mai puțin din ordinea religioasă tradițională.

Atât de sever a fost declinul Bisericii Catolice în Irlanda, în ultimii ani, încât o bună parte din foștii catolici practicanți au abandonat practicile creștine și frecventarea lăcașurilor.

Acum, dacă luați la pas Capitala Irlandei sau oricare altă localitate mai îndepărtată veți descoperi, cu siguranță, multe biserici abandonate, care, au devenit, de-a lungul anilor, ruine.

Și totuși, în timp ce unele biserici sunt puse la pământ, o alta, de dimensiuni mărețe, este ridicată în Irlanda. Cei care o ridică sunt români, vechi și noi pe pământ irlandez, care au un singur crez: că pot să transmită cuvântul lui Dumnezeu celor care vor să-L cunoască.

Biserica Penticostală Betania din Dublin, care numără, în prezent, în jur de 600 de membri, a pus bazele unui proiect grandios, în cadrul căruia construiește o clădire cu o valoare estimată la circa 5 milioane de euro.  Despre ideea acestui lăcaș de cult și eforturile depuse am aflat mai multe detalii de la doi dintre pastorii acestei biserici.

Ne-am gândit să ne construim o biserică aici, o clădire, un spațiu în care să ne putem întâlni împreună. Interesant e că această situație se suprapune cu o criză în Irlanda, în care bisericile sunt demolate, închise, pentru că nu mai sunt credincioși interesați de viața bisericii. Într-un astfel de context, Dumnezeu a îngăduit ca o generație de români care au venit aici să poată gândi mai așezat, stabil, pe termen lung și să aibă un loc unde să se poată închina împreună. La început toți ne-au descurajat că nu se poate, că e imposibil, că planul urbanistic este deja aprobat pentru următorii ani și nu se poate.”, a povestit pastorul Valerian Jurjea.

Acesta trăiește în Irlanda de mai bine de 20 de ani. El este unul dintre inițiatorii planului măreț și omul care trăiește pentru ‘’proiecte și țeluri mai mari decât viața lui însăși.’’

Suntem o generație care cu 20 de ani în urmă a venit în Irlanda, toți am venit cu gândul de a avea mai mult din punct de vedere material. Ni s-a părut că Occidentul ne dă o perspectivă mai largă și mai optimistă legat de partea financiară și recunoaștem că pentru asta am venit toți în Diaspora. Și aici ne-am cunoscut soțiile, soții aici, ne-am căsătorit aici, am fost binecuvântați de Dumnezeu cu copii și am realizat atunci că planul lui Dumnezeu este mult mai mare decât a avea ceva mai mult și am constatat că puteam să avem mai multe realizări și în România. Ne-am gândit că, contribuția noastră în Irlanda, poate fi mai mult decât a ridica economic o țară, pentru că știm că emigrația a ajutat foarte mult la dezvoltarea țărilor care i-au primit pe imigranți, și am constatat că planul lui Dumnezeu este mult mai mare decât de a contribui la ridicarea economică și realizăm că suntem într-un plan a lui Dumnezeu de a fi și o binecuvântare din punct de vedere spiritual.”, a adăugat conducătorul bisericii.

GĂSIȚI INTERVIUL INTEGRAL și detalii despre construcția bisericii vizionând video-ul de mai jos:

Acesta poate fi accesat și AICI.

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii