Parlamentul European cere scăderea diferenţelor de remunerare între bărbaţi şi femei

64

Membrii Parlamentului European au votat joi, la Bruxelles, o rezoluţie în care îi cer Comisiei Europene să prezinte o strategie privind egalitatea de gen, care să includă măsuri de reducere a diferenţei de remunerare între bărbaţi şi femei, informează un comunicat al PE.

În rezoluţie, adoptată cu 493 voturi pentru, 82 de voturi împotrivă şi 79 de abţineri, Parlamentul European salută angajamentul preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a face din ”plată egală pentru muncă egală” principiul fondator al noii strategii europene privind egalitatea de gen, care va fi prezentată în luna martie.

Eurodeputaţii doresc ca această strategie să includă prevederi obligatorii referitoare la transparenţa remunerării şi la diferenţa de remunerare între bărbaţi şi femei, care să se aplice atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

De asemenea, Parlamentul European a cerut ca Planul de acţiune privind diferenţa de remunerare să fie revizuit la finalul lui 2020 în sensul includerii unor ţinte clare pentru statele membre în vederea scăderii diferenţei de remunerare între bărbaţi şi femei în următorii cinci ani.

În scopul tratării cauzelor diferenţei de remunerare între bărbaţi şi femei, Parlamentul European le cere statelor membre să investească în educaţia timpurie a copiilor şi în serviciile de îngrijire.

Învăţarea pe întreaga durată a vieţii şi pregătirea vocaţională pentru femei ar trebui să le asigure acestora accesul la oportunităţi de muncă de înaltă calitate.

Potrivit Comisiei Europene, diferenţa între salariile orare pentru bărbaţi şi femei în UE este de 16%, deşi proporţia variază semnificativ de la un stat membru la altul. 

Sursa: AGERPRES

Comentarii