O treime din creșe ar putea fi închise din cauza lipsei de personal calificat

225
Image: RTE.ie

O treime dintre managerii creșelor din Irlanda spun că unitatea lor ar putea fi închisă în următoarele luni din cauza incapacității de a recruta lucrători calificați, se arată în rezultatele unui sondaj. Cercetarea a relevat, de asemenea, că 61% dintre manageri consideră că unitățile pe care le administrează ar trebui să-și reducă capacitatea din cauza penuriei de personal.

Rezultatele sunt cuprinse în Early Years Staffing Survey Report for 2021, produs de coaliția New Deal for Early Years. Aproximativ 700 din cele peste 3.000 de persoane care au luat parte la cercetare sunt manageri. Dintre aceștia, 97% au spus că simt că impactul salariilor reduse și personalul care părăsește sectorul vor avea un impact negativ asupra furnizării de servicii.

„Majoritatea acestora au indicat că salariile slabe din acest sector au constituit„ cel mai mare obstacol ”cu care s-au confruntat atunci când recrutează personal”, a declarat Denise McCormilla, CEO al National Childhood Network. „Dintre managerii care au răspuns la sondaj, peste 70% au considerat că a fost ‘extrem de dificilă’ recrutarea de personal în ultimele 12 luni.”

Sondajul indică, de asemenea, că 63% dintre manageri consideră că calitatea serviciilor destinate copiilor ar fi afectată de provocările cu care se confruntă sectorul, în timp ce 59% consideră că ar putea fi dificil să mențină raportul personal-copil.

Raportul arată, de asemenea, că, deși pandemia a pus poveri suplimentare asupra personalului, acesta nu a fost un motiv semnificativ pentru lucrătorii care părăsesc sectorul. „Mulți educatori calificați și calificați pur și simplu nu își pot permite să rămână în profesia lor”, a declarat șeful organizării SIPTU, Darragh O’Connor.

„Sondajul a arătat că 42% dintre educatori caută activ un loc de muncă în afara sectorului, 75% identificând salariile mici ca fiind motivul părăsirii profesiei lor”.

Raportul susține că rotația personalului din sector este în medie de 40% în serviciile de îngrijire de zi întreagă. O’Connor a spus că mulți educatori pentru îngrijirea copiilor au indicat că, dacă lucrurile rămân aceleași, nu intenționează să se întoarcă în sistem.

„Realitatea este că majoritatea educatorilor din creșe câștigă sub salariul de 12,40 EUR pe oră și se străduiesc să trăiască cu acești bani”, a spus el. „Pandemia a arătat cât de vitale sunt aceste categorii de personal de primă linie, motiv pentru care solicităm guvernului să recunoască munca lor și să abordeze criza de personal, investind în salarii mai bune în viitorul buget.”

Constatările vor fi prezentate astăzi la un briefing special online pentru membrii Oireachtas.

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii