Un raport al ONU publicat săptămâna trecută a provocat panică generalizată cu privire la viitorul planetei ca urmare a schimbărilor climatice. Acestea au început deja să aibă consecințe globale evidente, de la alunecări de teren până la incendii de pădure și inundații în întreaga lume, iar Irlanda nu face excepție.
Raportul ONU publicat de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice a afirmat că temperatura va crește cu 1,5C până în 2040, chiar și în cel mai bun scenariu în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse.
Premierul Micheal Martin a catalogat avertismentul ca fiind îngrijorător, întrucât o mare parte din coasta irlandeză ar urma să fie erodată de creșterea nivelului mării. O hartă realizată pentru a arăta efectul schimbărilor climatice asupra Irlandei până în 2030 indică ce orașe sunt în pericol.
Cork
Cork County este ridicat de-a lungul râulului Lee și are multe locuri frumoase pe coastă. Faimoasa piață Marina, jumătate din UCC și întreaga față a zonei Páirc Ui Chaoimh vor ajunge sub ape dacă lucrurile nu se schimbă. Mai mult, Pope’s Quay, care și așa este deficitar în apărarea împotriva inundațiilor, nu va mai face față nivelului crescut.
Dublin
Nici capitala nu scapă de daune, Howth urmând să devină o insulă proprie dacă Irlanda va continua fără să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice.
Din nou, însă, dacă ne concentrăm asupra centrului orașului în sine, putem vedea că, conform proiecțiilor, Docklands din Dublin se vor întinde până la porțile din față ale Trinity College.
Derry
Când privim spre nord, lucrurile nu par să funcționeze prea bine nici în 2030. Cei care locuiesc pe malurile Foyle din Derry sunt expuși riscului. Interesant de observat că nici Letterkenny din Donegal nu scapă de creșterea apei.
Limerick
”Ajutate” de Oceanul Atlantic, schimbările climatice vor distruge Wild Atlantic Way, alături de Clare și Limerick. Clădiri și atracții actuale nu vor mai exista peste nouă ani dacă lucrurile nu merg în direcția bună: Castelul Bunratty, Aeroportul Shannon, terenul de golf Adare Manor etc.
Belfast
La fel ca în Cork și Dublin, imensa populație din orașul Belfast se va uita îngrijorată la harta celor de la ONU. Asta pentru că, conform hărții, zone mari ale orașului nu vor mai exista până în 2030, inclusiv George Best Airport și Muzeul Titanic.
Organizația avertizează că această hartă ar trebui folosită ca instrument de screening și nu poate prevedea, de exemplu, inundații extreme.
De asemenea, harta nu ține cont de factori precum frecvența sau intensitatea furtunilor din viitor, eroziunea, inundațiile interioare sau modul în care precipitațiile și râurile pot contribui la nivelul mării. Estimările, de asemenea, nu iau în considerare măsurile de protecție, cum ar fi digurile, astfel că unele zone ar putea fi mai puțin vulnerabile decât sugerează harta.
Puteți să aruncați singuri această hartă aici: Climate Central | Land projected to be below annual flood level in 2050.
Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.