Liderul Fianna Fáil, Micheal Martin, a fost ales ca Taoiseach de Dáil câștigând sprijinul a 93 de TD (n.r. parlamentari) care au votat pentru (au fost şi 63 voturi împotrivă), consolidând astfel startul către noua coaliție cu sprijinul Independenților.

Pe lângă cei 84 de parlamentari ai Fianna Fáil, Fine Gael și The Greens, alţi nouă demnitari (independenţi) i-au acordat lui Martin votul de încredere în cadrul şedinţei speciale din Dáil (n.r. Parlamentul irlandez) astăzi.

Micheal Martin a devenit, aşadar, cel de-al 15-lea premier al Irlandei după Războiul Irlandez de Independenţă, ales de Parlamentul cu numărul 33 din istoria Republicii.

Noul prim-ministru face parte din Partidul Fianna Fail care a câştigat alegerile în luna februarie. Din noul cabinet vor face parte şase miniştri ai aceluiaşi partid, şase din partea Fine Gael (partidul fostului premier, Leo Varadkar) şi trei din partea Partidului The Greens.

Noul Taoiseach va rămâne în funcţie până în Decembrie 2022, când rolul va fi preluat, din nou, de Leo Varadkar pentru alţi doi ani şi jumătate, întrucât s-a convenit ca guvernul de coaliţie să fie condus prin rotaţie. Este pentru prima dată când cele trei partide irlandeze au votat în favoarea unei coaliţii guvernamentale.

Acordul aduce împreună, în premieră, cele două partide rivale care au dominat politica irlandeză de la obţinerea independenţei acum o sută de ani.

Potrivit tradiţiei, după alegerile din această dimineaţă, noul premier este aşteptat la o întâlnire cu preşedintele Irlandei, Michael D. Higgings, care îi va conferi, titulatura oficială.

În primul său interviu în noua sa calitate oficială, Martin a mulţumit familiei şi comunităţii pentru sprijinul acordat de-a lungul carierei sale politice.

„A fi ales pentru a servi ca Taoiseach al unei republici libere este unul dintre cele mai mari onoruri pe care cineva îl poate primi. Vreau să mulțumesc familiei și comunității mele. Fără ei nu aș fi putut obține nimic. Soția mea Mary a fost un pilon de sprijin și un partener pentru mine încă din timpul facultăţii”, a spus el.

Dacă vrei să rămâi la curent cu informaţiile de actualitate din Irlanda şi nu numai, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Pentru ştiri de ultimă oră şi alte informaţii poţi să vizitezi www.dublin24.ro.

Comentarii