Cine are milă de sărac împrumută pe Domnul, și El îi va răsplăti binefacerea. (Proverbele 19:17)

Încurajăm faptele bune și ne place să vorbim despre oamenii frumoși din comunitate care fac ceva și pentru cei din jur, nu doar pentru ei înșiși. Fără a-i cunoaște, dar cu mare bucurie că ne-au scris pe adresa redacției, putem să vi-i prezentăm astăzi pe membrii Bisericii Adventiste Române de Ziua a Șaptea din Dublin. 

O comunitate religioasă și culturală de limbă română, în care se regăsesc deopotrivă români și moldoveni, este tot mai vizibilă în piața cetății printr-o serie de acțiuni umanitare sub sigla ACS Dublin (Adventist Community Services). Alături de alte biserici adventiste din Dublin, vorbitoare de limbă engleză, au pus bazele unei organizații prin ale cărei acțiuni aduc o fărâmă de bine celor în nevoie. Gesturile caritabile au însemnat în principal ajutorul prin care, de-a lungul a trei ani, mii de oameni au primit în mod regulat: hrană caldă, sandwichuri, fructe și biscuiți, ceai sau cafea, produse de igienă personală, haine, încălțăminte, bănuți, sfaturi, zâmbete, speranță…

Totul a început cu o Zi a Recunoștinței, în care au schimbat dovlecii de decor cu conserve de fasole, iar display-ul de fructe a fost donat unei organizații care dădea de mâncare nevoiașilor străzii, ne-a povestit pastorul Christian Salcianu, coordonatorul voluntarilor ACS Dublin. Ajutorul s-a multiplicat apoi în colecte trimestriale, unde pe lângă mâncare au împărțit haine, încălțăminte, saci de dormit. Apoi au venit sandwich-urile, săptămânal. Din toamna anului trecut, ACS Dublin a organizat propriile acțiuni, în mod regulat, prin care a oferit o masă caldă. Unde e chestia asta? o să întrebați… Răspunsul e simplu: la GPO, sâmbătă seara de la 8. #theSaturdayPeople

Pandemia nu i-a oprit, ba dimpotrivă au găsit căi prin care să ajute pe cei izolați, pe frontliners sau pe alții în nevoie. Din iulie au revenit sub coloanele de la Poșta din Dublin, cu mănuși, măști de protecție, respectarea regulilor impuse de autorități, dar cu aceeași dorință de a răspunde unor nevoi ale semenilor. 

Nu sunt serviți doar homeless people, ci și familii aflate în dificultate (nu e ușor să vezi o mamă cu 5-6 copii după ea) sau imigranți de toate limbile (destul de mulți români). 

Două tipuri de reacții le alimentează dorința de a ajuta mai departe: (1) după o seară la GPO, toți cei implicați vor să ajute mai departe, căci văd cu ochii lor nevoia și cât de la îndemână e să ajute; (2) sunt nenumărați martori trecători, care întreabă și care aleg să se implice apoi – nu o dată între voluntarii ACS au fost beautiful strangers: un fost homeless, un musulman, mai multe familii de irlandezi, o trecătoare, un coleg de serviciu, etc.  

Poate deseori ați fost martori la bunăvoința lor, dar nici prin cap nu v-a trecut că ar putea fi români. I-ați văzut în fața Poștei în timp ce serveau o masă caldă sau stăteau de vorbă cu oamenii. Ei bine, acum știți, și mai mult de atât sunteți invitați să dați o mână de ajutor. Puteți alege să fiți voluntar, să donați produse, să ajutați cu un bănuț sau, măcar, să dați de știre altora care ar putea să se alăture proiectului.

Detalii găsiți pe site-ul ACS Dublin care poate fi accesat AICI sau pe pagina de Facebook.

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii