Lista completă a restricțiilor care vor fi ridicate pe 18 mai

5754
Image: DublinLive

Irlanda urmează să intre de luni în prima fază a planului de ieșire din blocajul generat de COVID-19.

Odată cu reuniunea echipei naționale de urgență pentru sănătate publică, joi, pentru a decide dacă restricţiile vor fi relaxate, medicul șef Dr. Tony Holohan a oferit indicii încurajatoare.

Cu toate acestea, Holohan a avertizat că nu este momentul ca oamenii să arunce cu „petreceri și grătare”.

„Vom continua monitorizarea acestei situații până luni. Dacă lucrurile continuă pe acelaşi drum avem speranţă.

„Dacă vom fi în situaţia de a recomanda o reducere a restricțiilor de la începutul săptămânii viitoare, aceasta va duce la o creștere a mobilităţii persoanelor, sperăm că nu într-o măsură semnificativă dacă oamenii ne ascultă recomandările. Dacă însă aceştia le ignoră şi încep cu grătare şi petreceri şi cu vizite, scenariul ne-ar preocupa îndeajuns de mult.”, a spus Honohan.

Reamintim că planul de redeschidere a ţării este împărțit în cinci faze, cu o pauză de trei săptămâni între fiecare, începând cu 18 mai.

A doua fază începe pe 8 iunie, a treia pe 29 iunie, a patra pe 20 iulie, iar a cincea și ultima fază va începe în 10 august.

Cu toate acestea, şefii din sănătate și oficialii guvernamentali au insistat asupra faptului că etapele se pot schimba dacă Irlanda va înregistra o creștere a cazurilor de coronavirus.

Potrivit DublinLive, situaţia în Irlanda după 18 mai ar arăta în felul următor:

Măști de protecţie
Guvernul a declarat că va emite îndrumări suplimentare cu privire la locurile în care oamenii ar trebui să poarte măști în următoarele zile.

Oamenii sunt îndemnați să rămână acasă cât mai mult, în prima etapă.

Întâlniri în aer liber
Până la patru persoane care nu locuiesc împreună se pot întâlni în aer liber, păstrând o distanță de cel puțin doi metri.

Înmormântări
Restricțiile actuale vor rămâne în vigoare. Maximum 10 persoane pot să participe la o înmormântare şi numai membrii gospodăriei, familia sau prietenii apropiați.

Deschiderea școlilor și colegiilor
Clădirile școlilor și colegiilor vor fi deschise pentru accesul profesorilor care furnizează lecţii online.

Oameni care lucrează în aer liber
Se va permite întoarcerea treptată a lucrătorilor în aer liber (de exemplu: lucrători în construcții, grădinari, inclusiv persoane care lucrează în agricultură). Cerințele de distanțare socială continuă să se aplice şi în acest caz.

Angajaţii care lucrează de la domiciliu vor continua să facă acest lucru, dacă condiţiile le permit asta.

Terenuri publice de sport
Se pot deschide terenurile sportive (tenis, golf) cu menţinerea distanțării sociale. De asemenea vor fi deschise parcările şi plajele şi permise plimbările montane.

Totodată, sunt posibile activităţile în aer liber (jogging) în mod individual sau în grup de cel mult patru persoane – unde distanțarea socială poate fi menținută și unde nu există contact cu alte persoane.

Magazine şi alte centre comerciale

Pot fi deschise magazinele de feronerie, grădinărit, cele care furnizează unelte şi alte materiale, la fel ca şi cele cu produse de uz casnic, papetărie, electrice şi electrocasnice, reparaţii de telefoane, service-uri auto.

În domeniul sănătăţii continuă furnizarea de servicii medicale şi îngrijire atât în rândul pacienţilor non-Covid-19, cât şi a celor diagnosticaţi cu virusul. De asemenea, se fac testări în continuare, iar autorităţile au în vedere introducerea de noi metode prin care oamenii pot beneficia de servicii medicale (prin telefon, online şi prin intermediul clinicilor virtuale)

Comentarii