Jumătate din casele de îngrijire care s-au confruntat cu focare COVID-19, nu au respectat regulile de igienă

140
Image: RTE.ie

Jumătate din casele de îngrijire medicală inspectate de către Autoritatea de informare și calitate a sănătății, după ce au fost înregistrate focare Covid-19, nu au urmat măsurile adecvate de prevenire și control al infecției.

Un raport privind impactul virusului asupra acestor centre, publicat de HIQA, arată că aproape 60% dintre casele de bătrâni inspectate, s-ar fi putut confrunta cu situații și mai grave din cauza managementului slab, transmite Autoritatea.

Într-o astfel de casă de îngrijire medicală, spre exemplu, ușa dormitorului unui rezident care a fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus, a fost lăsată deschisă, iar o altă unitate a fost considerată atât de nepotrivită pentru rezidenți, încât a fost preluată de HSE și, în cele din urmă, închisă.

Într-un alt exemplu, personalul responsabil cu îngrijirea rezidenților îndeplinea sarcini multiple, cum ar fi igienizarea centrului, dar și activități în bucătărie, care reprezentau un risc de infecție încrucișată.

HIQA a descoperit că centrele aglomerate și cele care dispun de facilități învechite îngreunau stoparea răspândirii virusului.

Inspectorii au constatat o planificare deficitară a situațiilor de urgență în cazul în care managerii se îmbolnăvesc și, de asemenea, o lipsă de comunicare între personal și conducere, dar și lipsă acută de personal.

Într-un centru, 29 de angajați au fost confirmați cu COVID-19, ceea ce a avut un efect negativ asupra serviciilor de asistență medicale oferite și vizavi de igienizarea care nu s-a făcut corespunzător și în conformitate cu îndrumările HSE.

Autoritatea pentru Informații și Calitate în Sănătate a declarat că este important ca aceste centre să fie modernizate „pentru a facilita cerințele de distanțare fizică, pentru a permite prevenirea și controlul infecțiilor și pentru a oferi rezidenților demnitatea și intimitatea pe care o merită”.

HIQA a spus că „este necesară o analiză suplimentară pentru a determina dacă accentul pus pe spitale în faza timpurie a pandemiei a distras atenția de la unitățile de îngrijire rezidențială”.

Autoritatea a recomandat centrelor să aibă în vedere prevalența virusului în zona lor, astfel încât să poată gestiona în mod corespunzător vizitele și accesul în interior.

Raportul prezintă, de asemenea, impactul pe care l-a avut pandemia asupra personalului, a rezidenților și a familiilor acestora. Potrivit acestuia, cei mai mulți angajați prezintă semne de stres extrem, oboseală, epuizare și anxietate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Comentarii