Irlanda va fi plasată, din nou, la Nivelul 5 de restricții din 24 decembrie

1288
Getty Images

Guvernul irlandez a anunțat că, începând cu 24 decembrie 2020, Irlanda va fi din nou plasată la Nivelul 5 (maxim) de restricții (așa cum sunt prevăzute în Planul guvernamental “Resilience and Recovery 2020-2021: Plan for Living with COVID-19”, adoptat în cursul lunii septembrie 2020).

Totuși, măsurile restrictive vor fi implementate treptat pe durata sărbătorilor de Crăciun și urmează să fie în vigoare până la 12 ianuarie 2021, dată la care vor fi revizuite.

Astfel, potrivit noilor restricții:

– Se impune din nou munca de la domiciliu, cu excepția celor care furnizează servicii esențiale, pentru care este necesară prezența la locul de muncă.

– În ceea ce privește vizitele între familii, până la 27 decembrie se pot întâlni până la maxim 3 familii, în perioada 27 decembrie – 1 ianuarie se poate primi vizita unei alte familii, însă după Anul Nou nu mai sunt permise aceste vizite.

– Până duminică, 27 decembrie, se mai poate circula în afara județului de domiciliu, urmând ca după această dată deplasările să nu mai fie premise.

– Tot după a doua zi de Crăciun se vor închide restaurantele.

– La slujba de Crăciun vor putea participa maxim 50 de persoane în incinta unui lăcăș de cult, urmând ca ulterior serviciul religios să fie efectuat online.

– Magazinele neesențiale vor rămâne deschise, dar acestea nu vor mai practica tradiționalele reduceri ce erau, de obicei, aplicate în luna ianuarie.

– Hotelurile și restaurantele acestora vor fi deschise doar rezidenților.

– La nunți pot participa maxim 25 de persoane, iar începând cu 3 ianuarie 2021 numărul maxim admis este de 6 persoane.

– La înmormântări pot lua parte maxim 10 persoane.

– Pub-urile, saloanele de înfrumusețare, muzeele, galeriile și atracțiile turistice/culturale vor fi închise.- Nu sunt permise întâlnirile organizate în interior sau în aer liber.

– Școlile și serviciile de îngrijire a copiilor rămân deschise.

– Este încurajat mersul pe jos sau cu bicicleta acolo unde este posibil, astfel încât transportul public să fie disponibil pentru a fi utilizat de lucrătorii esențiali și numai pentru munca esențială.

– Transportul public va funcționa la o capacitate de 25%. Este obligatorie purtarea măștii în mijloacele de transport.

– Vizitele la instituțiile de îngrijire rezidențială pe termen lung sunt suspendate, cu excepția vizitelor necesare pentru circumstanțe critice.

– Cluburile de noapte, discotecile și cazinourile rămân închise.

– Persoanele cu vârsta de peste 70 de ani și cele vulnerabili din punct de vedere medical sunt sfătuite să manifeste maximă precauție.

– Este necesară purtarea măștilor în aer liber, în zonele suprapopulate, în lăcașurile de cult, precum și la locurile de muncă aglomerate.

La data de 10 decembrie a.c. a intrat în vigoare aplicarea amenzii pentru nepurtarea măștii în zonele publice considerate esențiale și aglomerate (mall-uri, magazine, biserici, cinematografe, saloane de înfrumusețare, transportul în comun, etc). Cuantumul acesteia este de maximum 80 euro.

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii