Irlanda intră într-o „fază crucială” pentru a se determina dacă va fi impusă o altă carantină națională

1919
Dr Cillian De Gascun, Director of the National Virus Reference Laboratory

Potrivit Irish Mirror, Republica intră într-o „fază crucială” de 14 zile, care va determina dacă va exista un alt ”lockdown”.

Președintele NPHET, dr. Cillian De Gascun, a spus că următoarele două săptămâni vor constitui o perioadă dificilă în care se vor monitoriza actualele măsuri și efectele acestora.

Șeful grupului consultativ de expertiză din cadrul echipei naționale de sănătate publică a spus că NPHET dorește să evite o a doua blocare națională sau revenirea la restricțiile prin care sunt limitate mișcările, asta „dacă este posibil”.

Dr. De Gascun, care este, de asemenea, director al Laboratorului Național de Referințe pentru Virus, a declarat însă că nu vor fi excluse însă niciodată măsurile care au ca scop protejarea sănătății publice.

„Cred că lucrul esențial de reținut, despre restricțiile care au prevăzut limitarea mișcărilor, este faptul că au funcționat. Acesta este motivul pentru care măsura nu este exclusă definitiv pe viitor, dacă situația o va impune.”

El a spus că este foarte important ca oamenii să continue să respecte regulile, având n vedere că o nouă carantină națională va avea efecte devastatoare pentru economie.

Acesta a reiterat faptul că virusul poate fi controlat, însă este nevoie de efortul sporit al oamenilor pentru ca răspândirea acestuia să fie redusă.

Dr. De Gascun a adăugat: „Deși redeschidem societatea și revenim la activitățile pe care le făceam înainte, trebuie să le facem într-un mod diferit.

„Din păcate, nu există risc zero, însă ne dorim ca elevii se întoarcă la școală, oamenii să poată să ia cina cu prietenii și să primească vizita lor la ei acasă, însă toate aceste lucruri trebuie făcute diferit.

„Este într-adevăr o schimbare de comportament. O analogie pe care am putea-o folosi este modul în care am schimbat pungile de plastic cu cele reutilizabile. Aceasta este o schimbare care trebuie să rămână valabilă.”

Șeful HSE a confirmat, de asemenea, că Irlanda a marcat șase luni de la depistarea primului caz. Un număr de 1.777 de persoane au murit în țară din cauza coronavirusului, mulți dintre ele fiind rezidente ale caselor de îngrijire medicală.

Cele mai multe cazuri înregistrate într-o singură zi, 936, au fost consemnate pe 23 aprilie.

Tanaiste Leo Varadkar a anunțat un pachet de sprijin de 16 milioane de euro pentru pub-uri, baruri și cluburi de noapte, care vor mai trebui să aștepte pentru a se redeschide.

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii