Irlanda în alertă maximă pentru posibile atacuri cibernetice din partea rușilor

387

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a asigurat că ţara se află „în alertă maximă”, în faţa posibilităţii unor atacuri informatice ale hackerilor ruşi, ca urmare a poziţiei sale faţă de războiul din Ucraina, relatează EFE.

Guvernul de la Dublin, a reamintit el, s-a alăturat sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană (UE) şi trimite ajutoare „neletale” Ucrainei, astfel încât Irlanda, poate deveni ţinta atacurilor piraţilor informatici.

„Un număr mic de persoane crede că, dacă suntem o ţară (tradiţional) neutră şi ne menţine la marginea unor conflicte precum acesta, Irlanda nu va fi ameninţată. Cred că sunt însă naive”, a declarat Coveney postului de radio NewsTalk.

Şeful diplomaţiei irlandeze a avertizat că numărul atacurilor cibernetice în toată Uniunea Europeană „a crescut” cu „între 20 şi 25 la sută” în ultimele „două sau trei săptămâni”. „Astfel încât ştim că Irlanda şi toate ţările UE pot fi ţinta (hackerilor) şi că trebuie să punem la punct tot atâtea protecţii câte sunt necesare pentru a putea răspunde la aceste agresiuni”, a declarat el.

Titularul externelor a făcut referire la un cyber-atac survenit anul trecut asupra Sistemului naţional de sănătate (HSE), care a afectat funcţionarea serviciilor sanitare irlandeze, „în plină pandemie” de coronavirus, şi care a „costat mulţi bani pentru a fi rezolvat”.

Simon Coveney a precizat că Irlanda ‘”face schimb de informaţii” şi lucrează cu partenerii săi comunitari şi aliaţi pentru a prevenit atacurile informatice, ceea ce înseamnă „alocarea de fonduri, resurse şi de personal specializat”.

„Adevărul este că nicio ţară nu se află la adăpost. Nimeni, nici măcar Statele Unite, care, cu toată bogăţia şi puterea lor, au văzut cum ample sectoare ale reţelei lor energetice au fost afectate de atacuri informatice.”

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii