Irlanda a preluat astăzi președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU

216

Irlanda a preluat astăzi președinția rotativă a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Aceasta este deținută de fiecare stat membru timp de o lună, Irlanda ocupând primul loc pentru luna septembrie. Rolul președintelui presupune prezidarea ședințelor Consiliului de Securitate și aprobarea agendei. Irlanda preia poziția într-un moment aglomerat, iar consecințele retragerii SUA din Afganistan vor domina ședințele în următoarele săptămâni.

Agenda pe luna în curs cuprinde discuții despre țări precum Siria, Libia, Yemen și Sudan. Consiliul va primi, de asemenea, informări cu privire la aspecte precum armele nucleare, operațiunile de menținere a păcii și schimbările climatice.

Ambasadorul Irlandei la Națiunile Unite, Geraldine Byrne Nason, va susține o conferință de presă la sediul ONU din New York pentru a prezenta prioritățile Republicii. Un purtător de cuvânt al misiunii ONU a Irlandei a declarat că încă nu a fost confirmat dacă politicienii irlandezi vor călători la New York în următoarele săptămâni, din cauza incertitudinii provocate de Covid-19.

„Monitorizăm îndeaproape situația sănătății publice. Sperăm că vizitele politice vor avea loc în septembrie, inclusiv de către ministrul Simon Coveney și Taoiseach.”, a spus purtătorul de cuvânt.

Irlanda a început un mandat de doi ani în Consiliul de Securitate al ONU în ianuarie, după ce a fost aleasă de statele membre, anul trecut. De când și-a luat locul în consiliu, țara a fost însărcinată cu gestionarea accesului sirienilor la ajutorul umanitar și a fost numită, de asemenea, ca facilitator în eforturile de restabilire a Acordului Nuclear Iran.

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii