Irlanda a devenit „portocalie” în cadrul sistemului semafor al UE pentru călătorii internaționale

744
Image: Independent

Reducerea numărului de infectați cu Covid-19 în timpul blocării de Nivel 5 au dus la trecerea Irlandei din zona considerată „roșie” la nivelul UE, în cea „portocalie” în sistemul semafor care vizează călătoriile internaționale.

Insulele Canare au trecut, de asemenea, de la „roșu” la „portocaliu” în revista săptămânală.

Cele două țări se alătură Islandei și unor părți din Grecia, Norvegia și Finlanda pe lista „portocalie”. Doar Groenlanda și o singură regiune din Finlanda sunt „verzi”; oricare altă țară este „roșie” sau „gri”.

La nivelul 5, rezidenților irlandezi li se recomandă să evite orice călătorie neesențială, iar pasagerii care sosesc aici trebuie să respecte restricțiile locale.

Cu toate acestea, dacă restricțiile de blocare se relaxează în următoarele săptămâni, iar Irlanda continuă să fie calificată drept „portocalie” sau trece la „verde”, aceasta ar putea deschide ușa unei mici, dar semnificative creșteri a călătoriilor.

Pasagerii din țările „portocalii” se confruntă, în general, cu mai puține restricții decât cei din „roșu”, deși acest lucru poate fi diferit de la o regiune la alta. Spania va începe să solicite tuturor pasagerilor din regiunile „roșu” și „gri” să aibă rezultate negative ale testelor PCR. Călătorii din Irlanda, ca țară „portocalie”, vor evita acest lucru.

Irlanda permite călătorilor din zonele „portocalii” să evite carantina dacă fac dovada unui rezultat negativ al testului PCR obținut în ultimele 72 de ore, în timp ce pasagerii din țările „roșii” trebuie să stea în carantină timp de 14 zile.

Acest lucru se va schimba pe 29 noiembrie, când pasagerii din regiunile sau țările „roșii” din afara UE pot scurta carantina cu un rezultat negativ al testului PCR după cinci zile.

Deși NPHET și Guvernul continuă să recomande împotriva călătoriilor internaționale, trecerea de la „roșu” la „portocaliu” nu va trece neobservată de oamenii care se gândesc să se întoarcă acasă pentru Crăciun.

Hărțile „semaforului” ale UE sunt actualizate în fiecare joi de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), pe baza datelor furnizate de statele membre.

Începând de joi, rata de incidență a Irlandei de 14 zile este de 116,5 la 100.000 de persoane, iar rata de pozitivitate a testului de șapte zile este de 3,7 puncte procentuale.

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii