Guvernul va reduce PUP-ul din septembrie cu 50 de euro pe săptămână

504

Guvernul este decis să reducă plata ajutorului de șomaj pandemic (PUP) cu 50 euro pe săptămână din septembrie.

Acest lucru ar marca începutul eliminării treptate a sprijinului financiar de urgență oferit pe perioada pandemiei.

Din iulie, nu vor mai fi acceptate înscrieri noi pentru această plată, hotărârea fiind luată în cadrul ședinței de Cabinet.

Taoiseach, Tánaiste și liderul Partidului Verde s-au întâlnit în această seară pentru a finaliza detaliile Planului național de redresare economică, care va fi publicat mâine, însă cert este că Schema de subvenționare a salariilor va continua și în lunile iulie, august și septembrie.

Plata pentru șomaj în caz de pandemie (PUP) urmează să fie eliminată treptat de la jumătatea lunii septembrie.

Prima reducere va duce la scăderea a 50 de euro din suma primită săptămânal, ceea ce va însemna că celor cărora au acum 350 de euro pe săptămână le va fi redusă plata la 300 de euro.

O reducere suplimentară de 50 euro este planificată pentru mijlocul lunii noiembrie, urmată de o reducere finală, cu aceeași sumă, la jumătatea lunii februarie a anului viitor.

Odată implementată reducerea finală, suma va ajunge la 203 euro, adică rata normală pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă.

Ieri, Tánaiste Leo Varadkar a spus că este „prea devreme” să înceapă reducerea sumei plătită celor care și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei, adăugând că mai multe sectoare își vor relua activitatea de abia la jumătatea lunii iulie.

Întrebat despre situația potrivit căreia multe persoane din sectorul ospitalității ar putea refuza să se întoarcă la muncă întrucât e mai avantajos să primeasă PUP-ul, vicepremierul a spus că nu există multe dovezi care să susțină acest lucru.

Leo Varadkar a declarat pentru RTÉ că, dacă o persoană refuză să-și reia slujba, își pierde dreptul de a primi plata respectivă.

El a mai precizat că angajatorii nu au obligația de a informa Departamentul de Asistență Socială în cazul în care un lucrător refuză să se întoarcă la serviciu, dar „o pot face și există un mecanism pentru asta”.

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii