Guvernul pregăteşte o nouă schemă prin care cei care şi-au pierdut job-urile ar primi bani în funcţie de vechimea în muncă

1533
Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay

O nouă plată pentru șomeri calculată în funcţie de contribuțiile PRSI anterioare este probabil să fie introdusă de Guvern atunci când începe eliminarea treptată a plății Ajutorului de şomaj pandemic (PUP).

Schema ar presupune o legătură între plăţile de asistență socială şi vechimea în muncă a beneficiarului şi ar reprezenta o schimbare semnificativă a sistemului de asistență socială.

Acest lucru ar însemna că cei care au muncit pe termen lung vor fi îndreptățiți la o plată mai mare decât plata standard actuală, primind un procent din salariu pentru un anumit număr de săptămâni sau luni, atunci când își pierd locul de muncă. După încheierea perioadei respective, aceștia vor primi doar plata standard.

Scheme similare există deja în alte țări din Europa.

Vorbind pentru TheJournal.ie, Tánaiste Leo Varadkar a confirmat că sunt în curs discuții pentru prelungirea PUP până în vară.

Cu toate acestea, el a spus că atunci când schema se va termina, Guvernul va avea oportunitatea de a reforma actualul sistem de asistență socială.

„Nouă schemă va aduce oamenilor ceva mai mulţi bani în primele două săptămâni sau în primele două luni de șomaj, deoarece este foarte greu să se adapteze de la actualul venit la un eventual ajutor de asistenţă socială. Cred că este unul dintre aspectele pozitive ale pandemiei.”, a precizat Varadkar.

Se crede că acest lucru ar ajuta în cazul unor blocări viitoare de scurtă durată sau a unor disponibilizări temporare.

Similar cu PUP, aceasta este o plată aferentă venitului anterior. PUP este o plată de asistență socială pentru angajații și lucrătorii independenți care și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei Covid-19.

În prezent, sumele variază de la 203 € la 350 €, în funcție de ceea ce ați câștigat înainte de a vă pierde slujba.

Noua schemă ar aduce bani mai mulţi celor care au vechime în muncă, adică care au plătit contribuţiile PRSI pe o perioadă lungă de timp.

Pentru cei care nu au suficiente contribuții, suma va fi de 203 EUR pe săptămână.

Nu este prima dată când o astfel de idee este lansată. Varadkar a propus noua schemă şi când a fost ministru al protecției sociale, dar și când a fost ales pentru prima dată în funcţia de premier.

Se pune însă problema costurilor unui astfel sistem, a mai precizat vicepremierul Irlandei.

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii