Guvernul irlandez intenţionează să renunţe la unele restricţii în perioada următoare

7945
Members of An Garda Síochána on almost empty Henry Street in Dublin during the annual 1916 Easter Commemoration at the GPO. Photograph: Brian Lawless/PA Wire

Guvernul urmărește să reducă răspândirea coronavirusului într-o asemenea măsură încât să se ajungă la eliminarea unor restricţii. Autorităţile vor să încerce, de probă, înlăturarea unor măsuri pentru o perioadă scurtă de timp, dar iau în calcul reintroducerea rapidă a lor dacă infecţiile vor creşte substanțial şi virusul va prezenta semne de răspândire din nou.

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a anunţat deja prelungirea restricţiilor până în 5 mai, însă nu se ştie exact ce se va întâmpla după acest termen.

Oficialii din domeniul sănătăţii lucrează la un plan prin care să îndepărteze din restricţii, întrucât, potrivit unor surse din Guvern, citate de The Irish Times, rata de reproducere a virusului trebuie să scadă în următoarele săptămâni, printre alți indicatori.

Până în acest moment au fost înregistrate 334 de decese şi au fost confirmate 9.655 de cazuri de la începutul pandemiei în Irlanda.

Ministrul Sănătății, Simon Harris, a declarat că rata de reproducere a virusului, care se situează acum sub 10%, trebuie să scadă sub 5%; De asemenea, numărul mediu de persoane internate la terapie intensivă trebuie să scadă la aproximativ 100, nivelul actual fiind de circa 150.

Pentru început se ia în considerare deschiderea unor școli pentru câteva ore pe zi, creșele nefiind incluse.

Totodată unele puncte de vânzare cu amănuntul, cum ar fi magazinele de bricolaj și grădină, ar putea să fie deschise, iar restricţiile în ceea ce îi priveşte pe cei de peste 70 ani ar putea fi eliminate. Şantierele de construcții mai mici ar putea fi redeschise, însă birourile vor rămâne închise pentru „mai multe luni”, angajaţii fiind nevoiţi să lucreze de acasă în continuare.

Comentarii