Chiriile din Irlanda înregistrează cea mai mare scădere din ultimii zece ani. În Dublin, acestea au scăzut cel mai mult

1619
Image: Evoke.ie

Din cauza pandemiei, chiriile din Irlanda au înregistrat cea mai mare scădere din ultimul deceniu, numărul caselor disponibile pentru închiriere crescând foarte mult.

Chiriile au scăzut cu 2,1% în aprilie, comparativ cu luna martie, potrivit celui mai recent raport al Daft.ie.

Dublinul a înregistrat cea mai mare scădere, cu chirii mai mici cu 2,5% față de o medie de doar 2% în celelalte orașe.

Deși aceasta este cea mai mare scădere înregistrată în ultimii 10 ani, creșterile de anul trecut în rândul chiriilor a făcut ca acestea să rămână totuşi cu 3,8% mai mari, în primele trei luni ale acestui an, decât în 2019.

În luna martie a acestui an, chiria medie lunară, la nivel național, a fost de 1.418 euro.

Numărul de locuințe disponibile pentru închiriere, în ţară, la 1 mai, a fost cu aproape 40% mai mare decât la aceeași dată a anului trecut, cu aproape 3.800 de case pe piață, față de 2.700 în mai 2019.

Ronan Lyons, economist la Trinity College Dublin și autor al Raportului Daft, a avertizat că chiriile vor continua să scadă doar dacă construcţiile de case vor încetini.

„Înainte ca economia să se oprească din cauza coronavirusului, părea că lucrurile încep să se îmbunătățească pentru sectorul de închirieri din Irlanda. Pe termen scurt însă, pandemia are ca efect scăderea chiriilor, însă efectul său pe termen lung ar putea duce la un deficit şi mai mare a numărului de locuinţe disponibile.”, a mai spus Lyons.

Comentarii