Calendarul de vaccinare în Irlanda. Tinerii vor trebui să mai aştepte

612
Image: Brian Lawless/PA Wire

Persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani vor fi rugate să se programeze pentru vaccinul Covid-19, săptămâna viitoare, pe măsură ce programul de vaccinare va crește ritmul.

Șeful HSE, Paul Reid, a confirmat că va publica detalii pentru această grupă de vârstă în zilele următoare cu privire la momentul în care se poate înscrie.

„Există întotdeauna o scurtă perioadă înainte de a începe să trecem la următoarea grupă de vârstă.

„Persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani vor fi următoarea grupă de vârstă și vom comunica despre asta mai târziu săptămâna viitoare, pentru ca oamenii să înceapă să se înregistreze pe acel portal.

„Au fost administrate până în prezent 1,5 milioane de doze, ceea ce reprezintă 40% din populația adultă, 500.000 de persoane fiind vaccinate şi cu rapelul – 11% din populația noastră.

„Undeva între 260-280.000 de vaccinuri vor fi administrate săptămâna viitoare.”

Departamentul Sănătății așteaptă recomandări din partea Comitetului Național de Imunizare (NIAC) cu privire la utilizarea vaccinurilor AstraZeneca și Johnson & Johnson în cazurilor anumitor categorii, în special a celor cu vârsta sub 50 de ani.

Astra Zeneca și loviturile Johnson & Johnson nu sunt administrate persoanelor cu vârsta sub 50 de ani din cauza îngrijorărilor legate de o problemă rară de coagulare a sângelui.

Donnelly a spus că se așteaptă să primească recomandarea actualizată a NIAC în zilele următoare.

Grupuri eligibile pentru vaccinare:
Potrivit HSE, grupele care sunt vaccinate în prezent împotriva Covid-19 sunt:

  • persoane cu vârsta de 65 de ani și peste care locuiesc în instituții de îngrijire pe termen lung (grupa 1)
  • lucrători medicali din prima linie (grupa 2)
  • persoane cu vârsta peste 70 de ani (grupa 3)
  • persoane cu vârste cuprinse între 16 și 69 de ani care prezintă un risc foarte mare (grupa 4)
  • persoane cu vârste cuprinse între 65 și 69 de ani, inclusiv cele cu risc crescut (grupa 5 și 6)
  • persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani care prezintă un risc crescut (grupa 7).

Majoritatea persoanelor în vârstă de 50 de ani au solicitat acum vaccinarea pe portalul online al HSE. Cei în vârstă de 40 de ani sunt următoarea categorie care va fi chemată pentru a primi vaccinul.

Dar perspectivele pentru celelalte categorii sunt mai puțin sigure. La sfârșitul lunii trecute, Departamentul Sănătății a prezis că persoanelor în vârstă de 35-59 de ani li se va oferi vaccinul în iunie.

În timp ce persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani erau așteptate să fie inoculate în iulie.

Cu toate acestea, nu a existat o claritate suplimentară asupra momentului în care persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani vor fi vaccinate.

Și oficialii din domeniul sănătății au insistat asupra faptului că situația rămâne fluidă și nu se pot face previziuni exacte.

Un purtător de cuvânt al HSE a adăugat: „Deoarece rezervele de vaccin sunt limitate în acest moment, nu este posibil să acordăm o dată exactă pentru toată lumea. Înțelegem că oamenii așteaptă cu nerăbdare vaccinul și vom menține aceste informații actualizate.”.

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii