BBC: Cum poate provoca pandemia de Covid-19 sfârşitul unui gest pe care-l facem de mii de ani: strânsul mâinilor

24

De mii de ani, oamenii obişnuiesc să-şi strângă mâinile atunci când se întâlnesc, iar în epoca modernă acest gest a devenit modalitatea standard de salut, de la cele mai banale întrevederi, până la întâlnirile politice sau de afaceri. Măsurile de distanţare socială impuse pe plan de global de pandemia provocată de noul coronavirus au afectat însă acest ritual, la care e posibil să renunţăm complet în viitor, după trecerea acestei crize, se arată într-o analiză BBC.

„Să fiu sincer, nu cred că ar mai trebui să ne strângem mâinile, vreodată”, declara, în urmă cu aproape 2 săptămâni, într-un interviu acordat Wall Street Journal, Anthony Fauci, şeful Institului Naţional de Boli Infecţioase al SUA.

Dacă acest sfat ar fi urmat întocmai, ar însemna o schimbare profundă în comportamentul uman. De mai bine de un secol, strânsul mâinilor a devenit forma tradiţională de salut în societatea noastră, în vreme ce originile acestei forme de salut datează de milenii.

În prezent, însă, în mijlocul unei crize globale de sănătate şi cu peste 1 miliard de oameni izolaţi care evită orice formă de contact fizic pentru a împiedica răspândirea Covid-19, simplul gest al strânsului mâinilor capătă o nouă simbolistică.

„Acum, când întinzi mâna cuiva, întinzi, de fapt, o armă biologică”, afirmă Gregroy Poland, expert în boli infecţioase la Mayo Clinic, unul dintre cele mai prestigioase institute de cercetare medicală din Statele Unite.

„Acest obicei e unul demodat care nu-şi mai găseşte locul într-o cultură modernă, cu oameni care realizează cât de uşor se pot răspândi infecţiile microbiene”, consideră Poland.

Conform experţilor în comunicare, nu neapărat gestul de a da mâna cu cineva e important, cât semnificaţia sa culturală şi ideea de cooperare şi dorinţa de colaborare pe care le include.

Astfel, alte gesturi, precum salutul prin mişcarea uşoară a capului sau chiar atinsul coatelor, metodă folosită deja, ar putea înlocui în viitor strânsul mâinilor, după ce criza provocată de pandemia de Covid-19 va fi depăşită.

Comentarii