Adina Vălean: Vrem să punem la punct un protocol unic de testare COVID pentru cei care călătoresc cu avionul în UE

387
Image: RTE.ie

Comisia Europeană a adoptat noi recomandari pentru statele membre referitoare la testările de COVID-19 și propune o procedură uniformă de testare pentru cei care călătoresc într-un stat membru și un formular unificat de localizarea pasagerilor.

”În întreg sectorul de transporturi, dar în special în cel legat de aviație, pierderile sunt enorme.(…) cifrele sunt dramatice, sunt cu 70 la sută zboruri mai puține decât anul trecut la aceeași dată. Asta ar putea duce la închiderea aeroporturilor, gărilor care nu se mai pot susține din punct de vedere economic. De aceea am recomandat statelor membre să asigure minima conectivitate la nivel european, să le ajute aeroporturile pentru a menține deschise rutele. Este nevoie, pentru cei care trebuie să călătorească și în condiții de criză”, a declarat Vălean pentru Digi24.

Comisarul european a vorbit și despre o uniformizare a procedurilor pe aeroporturi, în condițiile în care în acest moment practicile nu sunt uniforme.

„Singurele controale care se fac sistematic sunt de temperatură. Aici nu avem cifre foarte mari. În ultimele luni, avem un număr de ordinul sutelor care au fost respinși la îmbarcare pentru că aveau temperatură. Pentru aceste persoane trebuie introduse testele rapide care să determine dacă temperatura este cauzată de COVID sau este din alte motive, astfel încât oamenii să nu-și piardă biletul.”, a mai precizat Vălean.

Ea a spus că un alt obiectiv este un formular de localizare a pasagerilor în formă digitală, care să fie unificat la nivel european și cu ajutorul căruia să fie ceate baze de date accesibile pentru statele de destinație. Astfel, în cazul apariției unui caz de COVID, poate fi trasată imediat harta contacților.

Dacă vrei să rămâi la curent cu actualitatea din Irlanda și România, urmărește Dublin24 pe Facebook.

Comentarii